Sastojci (za kalup 26x12 cm):
500 ml vruće vode
(cca. 50°C, može najtoplija voda iz špine)
25 g svježeg
kvasca
500 g pšeničnog
brašna po izboru (kruh na slikama sastoji se od 250 g crnog brašna i 250 g
integralnog brašna)
1 ravna žlica
soli
cca. 1 žlica ulja
dodaci: kim, sjemenke
suncokreta, lana, bundeve ili sezama po želji
Priprema:
- U velikoj posudi, u vrućoj vodi rastopite kvasac. Miješajte rukom.
- Dodajte brašno i nastavite miješati smjesu rukom dok ne postane glatka. Smjesa će biti dosta tekuća. Zahvaljujući tome kruh neće biti suh i tvrd nego mekan, elastičan i vlažan.
- Dodajte sol, ulje i kim (te dodatke po želji) i još jednom sve dobro promiješajte.
- Stavite posudu na pola sata na toplo mjesto da kvasac proradi. Po zimi stavljam posudu u blizini peći a po ljeti u sudoper u vruću vodu. U to vrijeme kruh će povećati svoj omjer za cca. 100%.
- U međuvremenu u kalup stavite papir za pečenje i zagrijte pećnicu na 230°C.
- Nakon pola sata polako prebacite smjesu u kalup (kvasac ne voli nagle pokrete ;-)
- Stavite kruh u pećnicu na donju policu. Ako stavite kruh na srednju policu, u sredini vremena pećenja možete ga pokriti aluminskom folijom da ne izgori na vrhu. Kruh pecite na 230°C 10 minuta. U to vrijeme kruh će se dići još za nekih 50%-80%.
- Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180°C te pecite kruh još cca. 45 minuta.
Dobar tek! :-)
Izvor: puszka.pl
Nema komentara:
Objavi komentar