utorak, 1. ožujka 2016.

Najjednostavniji domaći kruh




Sastojci (za kalup 26x12 cm):

500 ml vruće vode (cca. 50°C, može najtoplija voda iz špine)
25 g svježeg kvasca
500 g pšeničnog brašna po izboru (kruh na slikama sastoji se od 250 g crnog brašna i 250 g integralnog brašna)
1 ravna žlica soli
cca. 1 žlica ulja

dodaci: kim, sjemenke suncokreta, lana, bundeve ili sezama po želji

Priprema:

  1. U velikoj posudi, u vrućoj vodi rastopite kvasac. Miješajte rukom.
  2. Dodajte brašno i nastavite miješati smjesu rukom dok ne postane glatka. Smjesa će biti dosta tekuća. Zahvaljujući tome kruh neće biti suh i tvrd nego mekan, elastičan i vlažan.
  3. Dodajte sol, ulje i kim (te dodatke po želji) i još jednom sve dobro promiješajte.
  4. Stavite posudu na pola sata na toplo mjesto da kvasac proradi. Po zimi stavljam posudu u blizini peći a po ljeti u sudoper u vruću vodu. U to vrijeme kruh će povećati svoj omjer za cca. 100%.  
  5. U međuvremenu u kalup stavite papir za pečenje i zagrijte pećnicu na 230°C.
  6. Nakon pola sata polako prebacite smjesu u kalup (kvasac ne voli nagle pokrete ;-)
  7. Stavite kruh u pećnicu na donju policu. Ako stavite kruh na srednju policu, u sredini vremena pećenja možete ga pokriti aluminskom folijom da ne izgori na vrhu. Kruh pecite na 230°C 10 minuta. U to vrijeme kruh će se dići još za nekih 50%-80%.
  8. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180°C te pecite kruh još cca. 45 minuta.

 Dobar tek! :-)


 Izvor: puszka.pl

Nema komentara:

Objavi komentar