petak, 1. travnja 2016.

Kolač od jabuka i pudinga




Sastojci (za kalup 36 x 24 cm) :

za tijesto:
1/2 kg glatkog pšeničnog brašna
1/2 šalice šećera u prahu
2 žličice kukuruznog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1/8 žličice kurkume
3/4 šalice ulja
cca. 1/2 šalice hladne vode

za puding:
2 pudinga od vanilije
3 velike šalice biljnog mlijeka
cca. 5-6 žlica šećera (ovisno o slatkoći mlijeka i vašem ukusu)

ostali sastojci:
cca. 1 i ½ kg jabuka
cimet po želji
šećer po želji ako su jabuke kisele
krušne mrvice

Priprema:

  1. Prvo pripremamo tijesto. Izmiješajte brašno sa šećerom u prahu, kukuruznim brašnom, praškom za pecivo, soli i kurkumom. Dodajte ulje i promiješajte. Polako dodavajte vodu dok ne dobijete prhko tijesto.
  2. Tijesto podijelite na 2 dijela, jedan mrvicu veći od drugog. Manji dio stavite u zamrzivač na cca. 2 sata. Veći dio stavite u hladnjak na cca. 1 sat.
  3. Ogulite jabuke i narežite ih na male komadiće. Nemojte ih ribati jer onda će jabuke pustiti previše vode i kolač će biti prevlažan. Dodajte cimet i šećer po ukusu i dobro promiješajte.
  4. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvalite ga.
  5. U kalup stavite papir za pečenje i na njega stavite razvaljeno tijesto. Izravnajte i izbodite viljuškom.
  6. Pećnicu ugrijte na 160ºC. Donji dio kolača pecite cca. 5 minuta. Izvadite te po vrhu posipajte krušne mrvice koje će kasnije upiti višak vode od jabuka.
  7. Povećajte temperaturu u pećnici na 180ºC.
  8. Sada napravite puding. 2 i ½ šalice mlijeka stavite u lonac, dodajte šećer i zakuhajte. 2 vrećice pudinga izmiješajte u ½ šalice mlijeka. Kad mlijeko zakuha, maknite s vatre, dodajte puding i miješajte dok se ne zgusne.
  9. Na donji dio kolača stavite narezane jabuke. Ravnomjerno ih pokrijte s pudingom.
  10. Izvadite manji dio tijesta iz zamrzivača i naribajte ga na grubom ribežu. Naribano tijesto stavite ravnomjerno na vrh kolača.
  11. Kolač pokrijte aluminijskom folijom da ne izgori i stavite ga u pećnicu. Pecite 35 minuta, nakon toga maknite aluminsku foliju i nastavite peći slijedećih 20 min dok kolač ne dobije malo boje.
  12. Pustite ga da se ohladi a puding stvrdne.

Dobar tek! :-)

  
Izvor: puszka.pl

Nema komentara:

Objavi komentar