Sastojci (za cca. 12 komada):
za sarme:
1 veliki kelj
1/2 šalice riže
1/2 šalice prosene kaše
1/2 šalice zelene leće
150 g sušenih rajčica
500 g šampinjona
1 žličica origano
1 žličica majčine dušice
1 žličica curryja
peršin
sol i papar po želji
za umak:
2 limenke nasjeckanih rajčica
1-2 žlice balzamičnog octa
1 žličica dimljene paprike
1 žlica sirupa od agave
sol i papar po želji
Priprema:
- S kelja odvojite nekoliko listova. Operite ih i stavite u vrelu i slanu vodu. Kuhajte 10-15 minuta, izvadite iz vode i pustite da se ohlade.
- Skuhajte proso u jednoj šalici vode i pustite da se ohladi.
- Skuhajte rižu u jednoj šalici vode i pustite da se ohladi.
- Skuhajte zelenu leću, iscijedite je i pustite da se ohladi.
- Nasjeckajte šampinjone i spržite ih na ulju.
- Sušene rajčice namočite u vreloj vodi 10 minuta i iscijedite.
- Leću, šampinjone i rajčice blenderom izmiksajte u smjesu. Dodajte sve začine, proso, rižu i nasjeckani peršin te sve dobro izmiješajte.
- Smjesu stavite u listove kelja te formirajte sarme.
- Sve sastojke za umak stavite u lonac i kuhajte dok se umak malo ne zgusne.
- Sarme stavite u posudu, prelijte umakom i pecite u pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva.
- Poslužite s pire krumpirom ili s kruhom.
Dobar tek! :-)
Izvor: Weganon
Nema komentara:
Objavi komentar