srijeda, 14. prosinca 2016.

Torta od malina / Raspberry tart


Sastojci (za kalup promjera 30 cm):

za donji dio:
2 šalice mljevenih oraha
2 šalice kokosovog brašna
2 žlice kakaa u prahu
džem po izboru

za kremu:
2 limenke kokosovog mlijeka ohlađene 1-2 dana u hladnjaku (cca. 80% kokosa)
4 šalice malina
4 žličice agar-agar-a
sirup od agave (ili drugo sladilo) po ukusu
2-3 breskve narezane na komadiće (ili drugo voće po izboru)

Priprema:

  1. Mljevene orahe, kokosovo brašno i kakao u prahu stavite u posudu i izmiješajte. Dodajte 3-5 žlica džema dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Po potrebi dodajte više džema.
  2. Smjesu ravnomjerno stavite na dno i zidove kalupa za torte i stisnite rukom. Kalup stavite u hladnjak.
  3. Odvojite tvrdi dio kokosovog mlijeka i stavite ga u posudu. Dodajte maline i sirup od agave.
  4. Štapnim mikserom sve izmiksajte u glatku smjesu. Dodajte agar-agar i ponovo sve dobro izmiješajte. 
  5. Smjesu zakuhajte na srednjoj vatri stalno miješajući. Kuhajte 2 minute da se agar-agar aktivira.
  6. Breskve (ili drugo voće) narežite na komadiće i stavite u kalup za tortu te prelijte smjesom od malina i kokosovog mlijeka.
  7. Tortu stavite u hladnjak preko noći. Ukrasite po vlastitom ukusu.

Dobar tek! :-)



Ingredients (for a form of 30 cm diameter):

for base:
2 cups of ground walnuts
2 cups of coconut finely shredded coconut
2 tbsp of cocoa powder
jam of your choice

for filling:
2 cans of coconut milk cooled down for 1-2 days in the refrigerator (ca. 80% of coconut)
4 cups of raspberries
4 tsp of agar-agar
agave syrup (or other sweetener) to taste
2-3 peaches cut into cubes (or other fruit)

Preparation:

  1. Place ground walnuts, shredded coconut and cocoa powder in a bowl and mix. Add 3-5 table spoons of jam and mix well into a sticky dough. If needed add more jam.
  2. Spread the dough evenly onto the bottom and sides of the form and press with your fingers. Place the form in a refrigerator.
  3. Separate the hard part of the coconut milk and place it in a bowl. Add the raspberries and agave syrup. Blend it together until smooth. Add agar-agar and once again mix well. 
  4. Bring the filling to boil while stirring all the time. Cook for 2 minutes in order to activate agar-agar.
  5. Cut the peaches (or other fruit) into small cubes and place on the base. Pour the filling into the form.
  6. Leave the tart in the refrigerator over night. Decorate it to your taste.

Enjoy! :-)





Izvor/Source: Weganon

2 komentara:

  1. deluje veoma primamljivo :-). jedno pitanje: kako se koristi agar-agar i da li ga je moguce zameniti sa nekim drugim proizvodom ako ga ne uspijem pronaci/kupiti? hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru i oprosti na kasnom odgovoru. Agar-agar je ekstrakt morske alge u obliku bijelog praška. Potrebno ga je prokuhati da se aktivira. Koristi se ga umjesto želatine. U ovom receptu teško će ga biti zamjeniti. Možda bolje da odabereš neku drugu tortu. Odlična je torta od vanilije i malina: http://veganart.blogspot.hr/2017/01/torta-od-malina-i-vanilije.html

      Izbriši