ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Klasična torta s laganom kremom od griza


 
Sastojci za kolač:

500 g pšeničnog glatkog brašna
4 žličice sode bikarbone
320 g šećera
1,5 vrećice vanilinog šećera ili aroma od vanilije
250 ml ulja
260 ml vode (najbolje gazirane)
200 ml biljnog mlijeka
(opcija: umjesto vode možete staviti 460 ml biljnog mlijeka)
4 žlice kakao u prahu

  1. Ugrijte pećnicu na 180 ºC.
  2. U posudi promiješajte suhe sastojke.
  3. Dodajte ulje, mlijeko/vodu i dobro izmiješajte, najbolje sa štapnim mikserom.
  4. Ako želite dobiti čokoladni kolač dodajte 4 žlice kakaa u prahu i još jednom dobro izmiješajte.
  5. Pecite u kalupu za torte cca. 50 minuta. Prije nego što izvadite kolač iz  pećnice provijerite s drvenim štapićem da li je iznutra sirov. Po potrebi produžite vrijeme pećenja.

Sastojci za kremu:

4,5 šalice biljnog mlijeka (možete odabrati mlijeko  od vanilije npr. Alpro ako želite da krema ima jači okus vanilije)
1 žlica arome od vanilije
3-6 žlica šećera, po želji te ovisno o slatkoći mlijeka
3/4 šalice griza
6 vrhom punih žličica krumpirovog škroba ili kukuruznog brašna
prstohvat soli

  1. Stavite u lonac 4 šalice mlijeka, dodajte šećer i prstohvat soli. Mlijeko je potrebno grijati na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi. Ostatak mlijeka dobro izmiješajte s brašnom. Ne čekajte da mlijeko zakuha nego odmah dodajte ostatak mlijeka s brašnom i griz (postepeno da se ne naprave grudice). Nastavite grijati mlijeko na tihoj vatri miješajući da ne izgori.
  2. Nakon nekoliko minuta miješanja tekućina će početi ličiti na gusti puding. Krema je gotova.

Priprema torte:

  1. Pustite kolač da se ohladi.
  2. Kremu također pustite da se malo ohladi i još malo zgusne.
  3. Razrežite kolač na 3 ili 4 ravna sloja (ovisno o veličini kalupa te visini torte). Gornje slojeve pažljivo, da se ne polome, odložite sa strane.
  4. Donji sloj namažite kremom. Stavljajte na vrh slijedeće slojeve, svaki namažite  kremom. Kad su svi slojevi premazani namažite polako bočne strane torte. Svako toliko očistite nož da se krema ne isprlja s mrvicama kolača.
  5. Tortu možete ukrasiti sviježim voćem, komadićima čokolade ili usitnjenim komadićima oraha, badema itd. Za prigodne torte može se napraviti natpis od rastopljene čokolade.
  6. Tortu možete napraviti kao na slikama tj. čokoladni kolač i krema od vanilije ili obrnuto bijeli kolač i čokoladna krema.
Dobar tek! :-)
 





Nema komentara:

Objavi komentar