Sastojci (za kalup promjera 30 cm):
za donji dio:
2 šalice mljevenih oraha
2 šalice kokosovog brašna
2 žlice kakaa u prahu
džem po izboru
za kremu:
2 limenke kokosovog mlijeka ohlađene 1-2 dana u hladnjaku (cca. 80% kokosa)
4 šalice malina
4 žličice agar-agar-a
sirup od agave (ili drugo sladilo) po ukusu
2-3 breskve narezane na komadiće (ili drugo voće po izboru)
Priprema:
- Mljevene orahe, kokosovo brašno i kakao u prahu stavite u posudu i izmiješajte. Dodajte 3-5 žlica džema dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Po potrebi dodajte više džema.
- Smjesu ravnomjerno stavite na dno i zidove kalupa za torte i stisnite rukom. Kalup stavite u hladnjak.
- Odvojite tvrdi dio kokosovog mlijeka i stavite ga u posudu. Dodajte maline i sirup od agave.
- Štapnim mikserom sve izmiksajte u glatku smjesu. Dodajte agar-agar i ponovo sve dobro izmiješajte.
- Smjesu zakuhajte na srednjoj vatri stalno miješajući. Kuhajte 2 minute da se agar-agar aktivira.
- Breskve (ili drugo voće) narežite na komadiće i stavite u kalup za tortu te prelijte smjesom od malina i kokosovog mlijeka.
- Tortu stavite u hladnjak preko noći. Ukrasite po vlastitom ukusu.
Dobar tek! :-)
Ingredients (for a form of 30 cm diameter):
for base:
2 cups of ground walnuts
2 cups of coconut finely shredded coconut
2 tbsp of cocoa powder
jam of your choice
for filling:
2 cans of coconut milk cooled down for 1-2 days in the refrigerator (ca. 80% of coconut)
4 cups of raspberries
4 tsp of agar-agar
agave syrup (or other sweetener) to taste
2-3 peaches cut into cubes (or other fruit)
Preparation:
- Place ground walnuts, shredded coconut and cocoa powder in a bowl and mix. Add 3-5 table spoons of jam and mix well into a sticky dough. If needed add more jam.
- Spread the dough evenly onto the bottom and sides of the form and press with your fingers. Place the form in a refrigerator.
- Separate the hard part of the coconut milk and place it in a bowl. Add the raspberries and agave syrup. Blend it together until smooth. Add agar-agar and once again mix well.
- Bring the filling to boil while stirring all the time. Cook for 2 minutes in order to activate agar-agar.
- Cut the peaches (or other fruit) into small cubes and place on the base. Pour the filling into the form.
- Leave the tart in the refrigerator over night. Decorate it to your taste.
Enjoy! :-)
Izvor/Source: Weganon
deluje veoma primamljivo :-). jedno pitanje: kako se koristi agar-agar i da li ga je moguce zameniti sa nekim drugim proizvodom ako ga ne uspijem pronaci/kupiti? hvala
OdgovoriIzbrišiHvala na komentaru i oprosti na kasnom odgovoru. Agar-agar je ekstrakt morske alge u obliku bijelog praška. Potrebno ga je prokuhati da se aktivira. Koristi se ga umjesto želatine. U ovom receptu teško će ga biti zamjeniti. Možda bolje da odabereš neku drugu tortu. Odlična je torta od vanilije i malina: http://veganart.blogspot.hr/2017/01/torta-od-malina-i-vanilije.html
Izbriši